02 January 2011

Pak Ngah ku sayang.

Setelah di pujuk dengan cara yang sangat keji (reverse psychology) oleh mak i sendiri, i telah bersetuju untuk mengikut i punya uncle ( Pak Ngah) pergi ke wedding cousinnya yang sudah berpuluh tahun dia tak jumpa.

Berpandukan memori zaman dahulu, uncle i ingat-ingat lupa rumah cousinnya. Bajet power sampai kad undangan pun dia tak bawak. Mana lah tahu, agak sesat boleh refer plan rumah pengantin. 

Sampai sahaja di Parit Buntar, kami nampak ada satu wedding dan terus masuk.

Masuk masuk, nampak sayup samar-samar dalam rumah, pengantin sudah berada di jinjang pelamin sedang dimandikan air mawar yang sememangnya i yakin tak bau macam mawar langsung dan mereka dicampakkan sampah sarap daun-daun apa entah, untuk berkat dengan lagu Selamat Pengantin Baru berkumandang di background nya.

" Eh, lepas makan lah baru kita jumpa pengantin, macam ramai sangat aja orang sekarang. " ujar Pak Ngah.

" Okay boss. " i layankan aja sambil angguk kepala tanda setuju.

Seperti guests guests lain, kami pun terus duduk dan makan. Menu nasi beriani beb! meleleh.

Sedang enak menjamu selera, seorang pak cik tua yang mukanya ala ala Homer Simpson datang dan approach kami.

" Encik ni dari mana? " tanya pak cik tu dengan nada seperti ingin mengorat i punya uncle.

" Oh kami dari Teluk Intan, Perak ni. dekat aja.. " jawab Pak Ngah, macho konon jual mahal. macam gampang.

" Oh, encik ni belah pengantin mana? "

" Belah laki "

" Oh belah Aswad la ye?, lama tak jumpa sampai saya pun terlupa tak cam dah encik. Encik ni anak Kak Milah ka? "

Uncle i tiba-tiba berhenti makan. Dia toleh pandang i dengan slow motion, i pun macam; apahal lu ni mat? termakan cengkih ka? Pastu uncle i senyum comel.

" Ye pak cik " dia jawab ringkas dan senyum.

" Oh, Kak Milah mana? dengaq pun macam dah tak sihat aja "

" Eh, Apo pulak tak sihat. Kejap lagi sampai lah tu.. jalan jammed kot. "

" Oh la ye ke. Okay Okay. Eh jemputlah makan, buat macam rumah sendiri. Saya masuk dulu ye.."


*****

" Pak ngah, nama nenek bukan Sumiah binti Nasir ke? " i tanya sambil berbisik.

" A ah, mungkin your uncles and aunties yang lain panggil dia Milah, mungkin nama glamour? " jawab uncle.

dia buat phone call dan kami terus berangkat pulang.

*****

Wedding cousin Pak Ngah itu adalah sebenarnya keesokan hari. Wedding yang kami pergi tu adalah wedding jirannya. Taman perumahan sudah betul, rumah sahaja yang tersasar. Uncle i boleh pula buat muka tak berdosa.

i rasa uncle i ni totally stoned lah. you all rasa tak?

sumpah stress okay.

8 comments:

  1. hahahhahha
    leh lak tersilap...
    slumber okeh pak ngah mu!!
    nsb xkantoi..agagga

    ReplyDelete
  2. kak amy; memang nasib amat baik. haha

    ReplyDelete
  3. nub; trauma sampai sekarang bai..

    ReplyDelete
  4. hahaha..like!!!!!!!
    nice one la fayard =p

    ReplyDelete
  5. adel; memang nice dapat makan nasi beriani kat rumah entah siapa2. haha

    ReplyDelete
  6. hahaha kalau i confirm dh malu habis dah! tp nsb baik dpt mkn beriyani free kan? haha

    ReplyDelete
  7. fika; rasa malu sampai lepas ni tak mau pergi kenduri kahwin lagi. fobia. haha

    ReplyDelete

terangsang?